menu
undermenu

Vandscooter guideNu hvor vandscooterbekendtgørelsen er dømt ulovlig af højesteret, er det igen lovligt at sejle på vandscooter i Danmark.
 
Dansk Vandsport har lavet en guide med information omkring producenter af vandscootere, hvilket udstyr man skal have når man sejler på vandscooter, samt en masse anden information.
 
Guiden er opdelt i følgende afsnit:
 
1. Vandscooter producenter
2. Udstyr til brug sammen med vandscootere / Jetski
3. Regler omkring sejlads med vandscootere
4. Forsikring af vandscootere
 
1. Producenter af vandscootere
Der findes flere forskellig producenter af vandscootere og Jet Ski. Forskellen på en vandscooter og Jetski er at man på en jetski står op ved at styret kan løftes, og på en vandscooter sidder man ned som på en motorcykel.
En Jetski er kun til 1 person mens en vandscooter kan have plads til 1-3 personer alt efter størrelse. Jetski er typisk udstyret med 2-takts motorer under 100HK, hvor nyere vandscootere altid er med 4-takts motorer med hestekræfter fra ca. 130 hk til 300 hk.

Sea Doo
Sea Doo er en af de mest kendte vandscooter producenter. De har inddelt deres modeller i 4 grupper:
Luxury Performance (GTX): I denne gruppe findes der 4 forskellige Sea Doo maskiner fra 155hk til 260 hk. Disse modeller er specifikt designet til at give brugeren optimal komfort sammen med god ydelse.
Musclecraft (RXT/RXP): Denne gruppe består af 5 modeller fra 255HK til 260 hk.
Recreation (GTI): Denne gruppe af maskiner indeholder 5 varianter gående fra 130hk - 155hk. Dette er de billligste modeller som er gode for 1 gangs købere som ønsker at starte med en mindre og billigere model. Prisen for den billigeste GTI'er starter omkring 70.000 kr.
Sport (Wake): Denne gruppe består af 2 modeller, og begge er beregnet til wakeboardere. Derfor har begge modeller også betegnelsen "Wake". Der kan vælges mellem en vandscooter med 155 eller 255 hk.
Udover vandscootere laver Sea Doo også Jet både.

Kawasaki
Kawasaki er kendt for god kvalitet samt deres racing teams indenfor især Jet Ski. Kawasaki har, den den største vandscooter har målt på hestekræfter - nemlig 290 hk.
Kawasaki laver vandscootere fra 160 og op til 290hk fordelt på følgende modeller:
Kawasaki 800 SX-R: Jetski med 80hk
Kawasaki STX-15F: Vandscooter med 160 HK
Kawasaki Ultra 300LX: Vandscooter med 290 HK
Kawasaki Ultra 300X, Vandscooter med 290HK


Yamaha
Yamaha laver på samme måde som Kawasaki også jetski og vandscootere. Yamaha er mest kendt for deres høje kvalitet og lave driftsomkostninger. Det gør at mange vandscooter udlejningsfirmaer bruger netop Yamaha.
 
2. Udstyr til brug sammen med vandscootere / Jetski
Med en vandscootere er du tættere på vandet end du er i en båd. Derfor er det ekstra vigtigt at have det rigtige udstyr for at du kan få en sjov og sikker sejlads.
 
Til det basale udstyr hører:
- Rednings- eller svømmevest 
- Våddragt
 
Som ekstraudstyr findes:
- Hjelm
som er god at have hvis du er nybegynder, sejler stærkt eller blot ønsker at passe på dig selv. 
- Støvler 
- Handsker
Handsker bruges sammen  af 2 grunde. Den ene grund er naturligvis at de holder fingrene varme,og den anden grund er at de kan give et bedre greb om håndtag på wakeboard- og vandski-liner.
3. Regler omkring sejlads med vandscootere
 
 
4. Forsikring af vandscootere
Det er ikke alle forsikringsselskaber som forsikrer vandscootere.
 
Yacht-Pool Danmark A/S forsikrer IKKE vandscootere (Oplyst 1 marts 2011)
TopDanmark forsikrer IKKE vandscootere (Oplyst 2 marts 2011)
 
Eftersom vejret i Danmark ikke altid er perfekt til vandsport, er det vigtigt at have det rigtige udstyr. Den vigtigste ting når det gælder vandsport i danske farvande er at beskytte sig mod kulden. Dette kan gøres på 2 måder:

1. Tørdragt
Tørdragten er ikke specielt velegnet til vandsport da den ofte ikke sidder særligt godt til på kroppen. En tørdragt koster også meget mere end en våddragt. Fordelen er naturligvis at man ikke bliver våd. En tørdragt er typisk lavet af neopren eller trilaminat. Trilaminat-dragen er tynd og man bruger ofte ekstra beklædning indenunder da den ikke isolere i sig selv. Neopren-dragten isolerer og sidder mere tæt til kroppen. Lynlåsen i en tørdragt er det svage punkt da den skal være vandtæt. Udskiftning af lynlåsen er en bekostlig affære og det er derfor meget vigtigt at vedligeholde låsen samt undgå at bøje den. Ved hals, arme (og fødder), findes der manchetter som er vandtætte.

2. Våddragt
Våddragten er den mest benyttede form for beskyttelse mod kulde. En våddragt er typisk lavet af neopren. En våddragt virker ved at vandet trænger ind mellem våddragten og kroppen. Hvis våddragten passer og sidder korrekt vil der kun trænge et ganske tyndt lag ind som kroppen hurtigt varmer op. Det er vigtigt at der ikke er huller i dragten da vandgennemstrømning vil gøre det svært for kroppen at varme vandet op.
Våddragten beskytter også mod skarpe genstande og hudafskrapninger. Nogle våddragter fåes med manchetter ved hænderne, halsen og evt også ved fødderne. Denne type kaldes en "Semidry"-våddragt.

Våddragter kan fåes i mange forskellige udgaver:
- Full Suit: Denne type har lange ærmer og ben. Lynlåsen sidder typisk i ryggen.
- Shorty: En shorty er en udpræget sommerdragt uden ben og ærmer. Den er let at komme i og af hvilket absolut er et plus. Lynlåsen sidder typisk i ryggen.

Våddragter fås i forskellige tykkelser:
- 3mm: Denne tykkelse er den mest almindelige til vandsport. En 3 mm dragt giver god bevægelighed men også den varme som gør at man kan opholde sig længere i vandet.
- 5mm: Denne tykkelse bruges typisk om foråret og sent på efteråret og kaldes ofte en vinter-dragt selvom den faktisk ikke kan bruges om vinteren.
- 7mm: En 7mm dragt er for folk som hader kulde. En dragt i denne tykkelse giver en enorm varme og gør at man praktisk talt kan dyrke vandsport ved vandtempraturer ned til 10 grader. På grund af tykkelsen giver den dog ofte ikke fuld bevægelighed. Dragten giver også en enorm opdrft, så man flyder helt i toppen af vandet. En 7mm dragt kan ofte bruges til dykning.

En våddragt er det vigtigste ekstraudstyr da den forlænger sæsonen betydeligt samt gør vandsport meget mere behageligt pga. du ikke fryser.
Udover selve våddragten kan man købe:

- Sko / støvler.
Her er det vigtigt at skoene er skridsikre. Der kan fås både støvler og sko. Skoene er til sommerbrug og støvlerne kan også bruges forår og efterår. Tykkelserne varierer fra 2 - 6 mm. Støvler kan fås med og uden lynlås, hvor lynlåsen gør det nemmere at tage dem af og på. Til gengæld er støvler med lynlås ofte en smule koldere da der trænger en smule vand ind igennem lynlåsen.

- Handsker
Hansker sælges til vandsport af 2 grunde. Den ene grund er naturligvis at de holder fingrene varme,og den anden grund er at de kan give et bedre greb om håndtag på wakeboard- og vandski-liner.

- Hætte
I koldt vejr forsvinder en stor mængde varme ud gennem hovedet, og en hætte kan være umulig at undvære hvis man sejler om foråret og om efteråret. Hos Dansk Vandsport anbefaler vi at købe en våddragt uden fast hætte, da den er alt for varm at have på om sommeren.

Vedligeholdelse
Ordentlig vedligeholdelse af din dragt forlænger levetiden betydeigt.
1. Skyl dragten grundigt udvendig og indvendig med ferskvand.
2. Dragten skal hænges til tørre.
3. Når dragten er tør vendes ydersiden altid udad da den så er hurtigere at komme i.
4. Når du skal have dragten på er det vigtigt at tage dit ur af således det ikke hænger fast i dragtens ærmer.
5. Tag det med ro når du tager dragten på og af så du ikke ødelægger dragten.

Der kan være en verden til forskel på en billig og dyr våddragt. En god våddragt er lavet af elastisk neopren som kan strækkes efter kroppen og en billig våddragt er uelastisk. De billigere våddragte er for eksempel kun syet i samlingerne hvor de dyrere våddragte også er limet. Hvis dragten kun er syet vil der være en vandgennemstrømning ved samtlige syninger. Dette gør naturligvis at dragten ikke varmer så meget.
Når man skal ud og købe en våddragt skal man tage følgende ting i betragtning:
1. Hvornår på året vil jeg bruge dragten
2. Hvor ofte skal jeg bruge dragten
3. Er det kun mig som skal bruge dragten
4. Hvor meget vil jeg investere i en dragt

Ud fra disse 4 spørgsmål kan Dansk Vandsport finde en våddragt som passer til dine behov.
Dansk Vandsport kan levere Helly Hansen, Jobe og Neil Pryde våddragte. Et udvalg kan findes ved at trykke her: Våddragte i shoppen.

Såfremt du har spørgsmål ang. våddragte er du meget velkommen til at kontakte Dansk Vandsport på salg@DanskVandsport.dk

Ved at tilmelde dig Dansk Vandsports nyhedsbrev får du besked når der kommer nye guides og når eksisterende guides er blevet opdateret eller udvidet. Du kan tilmelde dig her "Tilmeld Nyhedsbrev"

Copyright © 2006 by Dansk Vandsport - All Rights Reserved.

Webdesign: eventa.dk