menu
undermenu

RedningsvesteAlle fritidsfartøjer skal medbringe redningsveste eller svømmeveste til alle ombord. Det er føreren af båden der er ansvarlig for at dette overholdes. Redningsvestene skal være CE-godkendte.

Svømme og redningsveste opdeles i kategorier ud fra deres opdrift. Opdriften måles i Newton (N). 10 Newton svarer til 1 kg opdrift.
50 N Svømmeveste:
Disse veste bruges typisk til vandsportsaktiviteter nær land. De bør kun bruges af personer som kan svømme. Vesten er normalt lavet til vandsport hvor det skal være muligt at bevæge sig med lethed. Den er derfor ikke designet til at kunne vende en bevistløs person.

100 N Redningsveste:
Disse redningsveste er de mere normale redningsveste som kan bruges både til vandsport og sejlads nær kysten. Ved bevistløshed yder de en begrænset sikkerhed.

150 N Redningsveste:
Disse redningsveste er til brug i alle farvande og yder fuld sikkerhed ved bevistløshed. Denne type redningsvest er derfor i stand til at vende en bevistløs person i vande således at hovedet er ovenvande med mund og næse fri af vandet.

275 N Redningsveste:
Disse redningsveste er til professionelt brug i farvande hvor ekstreme situationer kan opstå. De yder fuld sikkerhed ved bevistløshed.

Vedligeholdelse af din redningsvest
En svømmevest eller en redningsvest er et vigtigt stykke udstyr som kan betyde forskellen på liv og død. Derfor investerer mange mennesker i en vest af god kvalitet. En prisforskel på en 3-400 kr betyder dog ikke så meget hvis vesten holder mange år. For at forlænge levetiden væsentligt er det dog meget vigtigt at vedligeholde sin vest. Dette gøres primært ved at skyllle vesten grundigt med ferskvand hver gang den er brugt og herefter hænge den et sted hvor der er tørt og varmt. Når vesten er helt tør kan den evt pakkes sammen i en plastpose eller lignende.

Farve-valg
Svømme- og redningsveste fåes i forskellige farver. Redningsveste er næsten altid orange eller gule hvilket gør dem lettere synlige i vandet.
Svømmeveste derimod kan fåes i flere forskellge farver som ikke er specielt velegnet. Mange veste er for eksempel sorte, eller i andre mørke farver som helt sikkert får dem til at se lidt mere smarte ud når man har redningsvesten på i havnen. En dag med solskin og roligt vand, er det heller ikke noget problem at se folk når de ryger i vandet.  Hvis man sejler ud på aftenen begynder det dog at blive sværere at se folk i vandet, ligesom det kan være svært at se folk i vandet hvis der er lidt større bølger når man sejler. På den baggrund kan vi derfor anbefale folk at vælge en svømmevest i klare farver.

Blebørn og redningsveste
De nye engangsble'er er så tætte og har så meget opdrift at de kan være farlige for barnet. Selvom barnet har redningsvest på, kan ble'en på grund af den kraftige opdrift (i bleen) vende barnet med rumpen i vejret. Dette betyder at hovedet faktisk ender under vandet. 

CE
CE-mærket er en europæisk standard. Formålet med CE-mærkning er at stille krav til producenterne således at deres produkter bliver mere sikre. Dette gælder både kvalitet og udformning i forhold til havd produktet skal bruges til. Der findes i dag mere end 20 forskellige produktgrupper hvor CE-mærkning er et krav.
Fritidsfartøjer er en af disse grupper. Dette betyder at alle fritidsfartøjer som er produceret efter 16 juni 1998 og som sælges på det europæiske marked skal være CE-godkendt.
Redningsveste skal også være CE-godkendte.


SOLAS (Safety Of Lives At Sea)
SOLAS er en international konvention som sætter en række standarder for udstyr til maritimt brug og derved øgere den maritime sikkerhed. 
SOLAS er også en sikkerhedsbetegnelse ligesom CE . SOLAS-betegnelserne er noget skrappere end CE og bruges i forbindelse med udstyr til professionelt brug.

Dansk Vandsport kan levere alle slags redningsveste. Et udvalg kan findes her: Redningsveste i shoppen


Ved at tilmelde dig Dansk Vandsports nyhedsbrev får du besked når der kommer nye guides og når eksisterende guides er blevet opdateret eller udvidet. Du kan tilmelde dig her "Tilmeld Nyhedsbrev"

Copyright © 2006 by Dansk Vandsport - All Rights Reserved.

Webdesign: eventa.dk